top of page
interieur van boerderij de Vlietwoning
Rondleidingen

Boerderij de Vlietwoning is meer dan een museum. 

Boerderij de Vlietwoning

Boerderij de Vlietwoning is meer dan een museum. Zij heeft een lange en mooie geschiedenis die vrijwilligers graag aan je vertellen. In een rondleiding van één uur laten zij de bijzonderheden van het oude gebouw zien. Voor de kinderen is er een kinderrondleiding met spannende momentjes. Helaas is het niet mogelijk zonder rondleiding de boerderij te bezoeken.

Geschiedenis

Geschiedenis Boerderij de Vlietwoning Naaldwijk

2005 ontving Boerderij de Vlietwoning haar Rijks Monumentale status. De Krukhuisboerderij is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische en bouwhistorische waarde en vanwege de ouderdom.

 

Mogelijk was er in de 12e eeuw al sprake van de (ontginnings)boerderij, in die tijd werd vanuit dit punt de Vlietpolder ontgonnen. De huidige boerderij is waarschijnlijk in de 15e eeuw nieuw gebouwd op de plek van de eerdere boerderij.

Terp

De Vlietwoning is gebouwd op een terp van circa een meter hoog. Waarschijnlijk stond er een kasteeltoren bij, want in de Tiende penning van 1561 wordt melding gemaakt van een hoogwerf, dat is een aanduiding voor een mottekasteel, een kasteeltoren op een ronde aarden verhoging. 

Het oude woonhuis/
woongedeelte

Het woongedeelte aan de voorzijde van de woning is zestiende en zeventiende eeuw Het midden gedeelte diende als zomerhuis. Het land lag aan de noordoost-en westkant van de boerderij. De situering van de woonkamer was gericht op de landzijde.

 

Het rijksmonument van ruim 600 jaar oud wordt nu met de modernste hedendaagse technieken teruggebracht in oude stijl.

 

Boerderij de Vlietwoning

Ieder stukje is het waard om even bij stil te staan. De boerderij is van ons allemaal daarom maken we stap voor stap de boerderij beter

Rondleidingen

Wil je graag een rondleiding plannen, bijvoorbeeld met een grote groep, of juist alleen, of na een bezoek aan De Brink, of wil je gewoon wat meer informatie? Neem dan contact met ons op. Dat kan via bestuur.vlietwoning@gmail.com of 06-55944787.

Eten en drinken

Bij De Brink Naaldwijk kun je terecht voor heerlijke lunches, huisgemaakt gebak en natuurlijk lekkere koffie.

Agenda

De agenda van de Buijtenplaets staat bomvol leuke activiteiten voor jong en oud. Van neuzelbeurzen tot lezingen.

Nieuws

Hier vind je de laatste nieuwtjes over alles wat zich afspeelt op en rondom Buijtenplaets de Vlietwoning.

bottom of page